Open haard

Herkenbare situatie?Is volgende voor u een herkenbare situatie: u hebt een open haard of hout(of gas)kachel in combinatie met een vloerverwarming en radiatoren op de bovenverdieping(en). Het geheel wordt geregeld door een kamerthermostaat, die alles nauwkeurig in de gaten houdt.Zodra u echter de open haard of houtkachel gaat stoken, is het binnen de kortste keren lekker warm in de kamer, maar in de kamers op de bovenverdieping en de rest van de woning worden de radiatoren niet meer warm. ook de vloerverwarming slaat af. Een veel voorkomend probleem bij de combinatie van open haard/houtkachel en vloerverwarming. Hoe zou dit op de meest eenvoudige (en betaalbare) manier opgelost kunnen worden? GEEN weersafhankelijke regeling !Vaak wordt bij de vraag naar een onafhankelijke regeling voor meerdere vertrekken door de installateur een “weersafhankelijke regeling” geadviseerd. Dat is het “toverwoord” wat veelvuldig wordt toegepast en veelal geen deugdelijke oplossing biedt.Ons inziens een totaal overbodige uitgave, die geen oplossing biedt voor hetgeen wordt gewenst: een separate regeling voor meerdere vertrekken (al dan niet voorzien van vloerverwarming en/of radiatoren) Het is o.i. van geen enkel belang wat de heersende buitentemperatuur is, als u het in de woning behaaglijk warm wilt stoken. Of het nu -10 oC. of +10oC. is: u wilt binnen in alle vertrekken, naast de ruimte waar u de open haard/houtkachel stookt, een behaaglijk klimaat creëren. Nadelen weersafhankelijke regelingU laat op advies van uw installateur een weersafhankelijke regelinginstalleren, maar beseft u dan ook dat:
Hebt u in één ruimte radiatoren (met thermostatische kranen) en vloerverwarming en wordt uw vloerverwarming niet goed warm? Zet dan temperatuur op de thermostaatkranen op de radiatoren lager dan de kamerthermostaat! Het kan voorkomen dat de radiatoren de ruimte al op temperatuur brengen en de CV-ketel uitschakelen, terwijl de vloer nog niet op temperatuur is.
De oplossing die Heatnet u biedtUnieke energie kostenbesparende regeling op basis van een draadloze thermostaat voorzien van 2 ontvangers voor: Onafhankelijke temperatuurregeling van verschillende etages Onafhankelijke regeling vloerverwarming – radiatoren Onafhankelijke regeling werk/praktijkruimte – woonvertrekkenGeschikt voor cv-ketel en stadsverwarming en voor diverse combinaties: vloerverwarming-radiatoren, radiatoren – radiatoren, houtkachel en verwarming van andere vertrekken etc. ![]() In de regel wordt in een woning de temperatuur geregeld d.m.v. één thermostaat die in de woonkamer wordt geïnstalleerd. Is die ruimte op temperatuur, dan wordt ook de toevoer van warm water naar de overige verdiepingen afgesloten (en heeft men bijvoorbeeld op de bovenverdieping geen mogelijkheid meer om te verwarmen) Regelmatig worden we geconfronteerd met de wens om op één CV-ketel (of aansluiting op de stadsverwarming) in diverse ruimten de warmtevraag onafhankelijk van elkaar te kunnen regelen.
|
De vergelijking met elektriciteit
Bij een elektrische installatie zijn we gewend. dat we op iedere plek in de woning bijvoorbeeld de lampen kunnen aan/uit schakelen.
We zijn gewend dat een elektrische installatie onderverdeeld is in groepen: als we op een willekeurige plaats in de woning het licht uit doen gaan niet alle lampen in het hele huis uit……
Of: als er in één van de groepen een kortsluiting is, blijven de overige groepen nog gewoon functioneren.
Bij een “water-verwarmingsinstallatie” blijkt dat opeens niet te kunnen: bij de aanleg van soort installaties wordt het leidingenstelsel vaak niet in groepen verdeeld en wordt de complete verwarming vanuit één punt aan/uit geschakeld (de kamerthermostaat).
Eigenlijk een zeer onlogische situatie !!
Als we het leidingenstelsel van de verwarming even vergelijken met onze elektrische installatie, dan zou dat dus inhouden, dat wanneer we in de woonkamer het licht uit doen, in het hele huis geen verlichting meer mogelijk zou zijn……
Bij een verwarming doen we zoiets onlogisch wel: de kamerthermostaat schakelt de warmwatervoorziening van de CV-ketel (of stadsverwarming) uit en de overige verwarmingspunten (radiatoren) kunnen ook niet meer warm worden.
In vergelijking met de elektriciteit in ons huis: met één schakelaar (bij verwarming dus de kamerthermostaat) zet je dus ook de “hoofdschakelaar” (de toegang van warm water vanuit de CV of stadsverwarming) uit.
Het ei van Columbus….
Onze oplossing is gebaseerd op het creëren van een aantal groepen in het leidingenstelsel van de verwarming, die onafhankelijk van elkaar, ook de toevoer van warm water in die groep schakelen.
Vanuit bijvoorbeeld ieder etage (of aantal ruimten) die u onafhankelijk wilt regelen, schakelt u ook de warm water toevoer vanuit de CV aan/uit.
Eigenlijk een zeer voor de hand liggende oplossing, die ook goed functioneert, maar waar de installateur vaak met moeilijke (en bovenal dure) oplossingen komt zoals weersafhankelijke regelingen.
Als we zo’n weersafhankelijke regeling even vergelijken met onze elektriciteitsinstallatie, zou dat het volgende opleveren. Die regeling “kijkt” of het buiten licht of donker is. Is het buiten nog licht dan kan de lamp maar een beetje aan en is het donker dan kan de lamp helemaal aan.
Een weersafhankelijke regeling meet de temperatuur buiten en daarop gebaseerd regelt deze uw verwarmingsinstallatie zo dat er water van lagere of hogere temperatuur wordt aangeboden……
O.i. is het totaal onbelangrijk welke temperatuur het buiten is: we willen het binnen behaaglijk warm stoken, liefst op iedere plaats in de woning.