Zoneregeling

Het grote voordeel van zoneregeling is, dat de temperatuur gemeten en geregeld wordt in iedere ruimte, in plaats van alleen in de woonkamer. Zo kan bijvoorbeeld elke kamer apart verwarmd worden, wanneer de woonkamer al warm genoeg is door bijvoorbeeld de open haard. Zoneregeling werkt met bedrade of draadloze thermostaten en is, afhankelijk van de uitvoering, ook te bedienen met een app op de smartphone.

Elke ruimte een eigen temperatuurregeling

Nieuwe richtlijnen voor zoneregeling

Een belangrijke ontwikkeling is zoneregeling, naast het waterzijdig inregelen, verplicht gesteld is bij de nieuwbouw van woningen en gebouwen en dringend geadviseerd wordt bij renovatie. Lees HIER meer over de verplichtingen van de nieuwe regels

HEATNET is al jaren specialist in zone- en/of etageregelingen. Momenteel is het dus niet meer een kwestie van naar eigen inzicht regelen van de temepratuur in een ruimte: het is verplicht, ook in de bestaande bouw bij vervanging van de “warmte-opwekkers”, zoals vloerverwarming.


Herkent u één van de volgende situaties?

 • U hebt beneden vloerverwarming op de CV-ketel: boven worden de radiatoren niet meer warm
 • U hebt vloerverwarming op stadsverwarming en krijgt het boven niet meer warm
 • U hebt een open haard, hout- of gaskachel: als er gestookt wordt is het boven niet te verwarmen
 • U hebt een werkkamer of praktijk aan huis: het hele huis moet opgewarmd worden om deze ruimten goed te verwarmen
 • U wilt de vloerverwarming in diverse zones verdelen en ruimten die niet verwarmd hoeven te worden, niet of minder verwarmen
 • U wilt de temperatuur in de kamers op de 1e etage onafhankelijk van elkaar regelen
 • U wilt meerdere appartementen aangesloten op 1 CV-Ketel, onafhankelijk van elkaar regelen.

Meer informatie over zoneregeling en de benodigde onderdelen treft u ook op 4zone.nl

Elke ruimte een eigen temperatuur bespaart energie

In het bijzonder bij CV-installaties waarop ook een vloerverwarming is aangesloten, kan het van groot belang zijn om de verschillende etages met een verwarming via radiatoren via een zoneregeling apart te bedienen.
Bij stadsverwarming (waar overal in de woning warm water met een constante druk beschikbaar is) is een dergelijke zoneregeling eenvoudiger aan te brengen.
Wij adviseren dan ook om bij toepassing van vloerverwarming op stadsverwarming deze altijd apart te laten regelen met een eigen thermostaat zodat de ruimten op andere etages niet afhankelijk zijn van de temperatuur in de woonkamer (waarin meestal de thermostaat is geplaatst)

Energieverbruik terugdringen kan “slimmer”

Zonder zoneregeling wordt de hele woning verwarmd, zelfs al is er niemand in de verwarmde ruimten.
Met zoneregeling worden alleen de gebruikte ruimten verwarmd, ook al brandt in de woonkamer, waar de thermostaat hangt, de open haard.


Een gemiddeld gezin verbruikt ca. 1/2 van de energie aan verwarming en warm water.

Als de warmtevraag per ruimte geregeld kan worden, kan er aanzienlijk op de energiekosten bespaard worden: waar geen warmte nodig is, hoeft ook niet verwarmd te worden (of op een laag pitje verwarmd te worden). 

Zone- of etageregeling kan meer besparen dan een “slimme thermostaat”!

Waar u weinig over hoort, zijn de nadelen van een “slimme thermostaat”. Die ervaart men meestal pas, nadat deze is aangeschaft.
De uitgaven voor thermostaat en montage zijn al gemaakt, dus het is lastig om te erkennen dat men eigenlijk iets in huis heeft gehaald wat niet 100% aan de wensen voldoet.
Om bijvoorbeeld Buienradar te bekijken heb je geen TOON nodig. En om het verloop van gas- en elektriciteitsverbruik te bekijken: daarvoor zijn andere methoden.

Een overzicht van enkele belangrijke nadelen van de “slimme thermostaat”:

Slimme Thermostaat
 • Een “slimme thermostaat” kan meestal niet meer dan vanaf één vast punt in huis de CV-ketel bedienen.
  (+ de nodige informatie verzamelen en sturen naar plaatsen waarop u geen grip hebt)
 • Een “slimme thermostaat” kan NIET de temperatuur per etage regelen.
  Per etage of ruimte de temperatuur regelen levert logischerwijs meer op.
 • Een “slimme thermostaat” kan NIET uw vloerverwarming en de aanwezige radiatoren onafhankelijk van elkaar regelen.
  Op de meeste “slimme” thermostaten kan geen externe vloersensor aangesloten worden waarmee u de temperatuur van uw vloer binnen bepaalde grenzen kunt regelen.
 • Een “slimme thermostaat” kan NIET altijd worden ingezet bij stadsverwarming *)
 • Een “slimme thermostaat” kan NIET meer dan alleen een CV-ketel schakelen en kan niet tegelijkertijd bijvoorbeeld een zoneklep (230 Volt) schakelen
 • Een “slimme thermostaat” kan NIET de temperatuur in verschillende ruimten weergeven of regelen.
  Met individuele wensen per ruimte kan de “slimme thermostaat” helemaal niets. Wilt u boven apart verwarmen van beneden of een praktijk/werkruimte aan huis separaat verwarmen op bepaalde in te stellen uren, dan kunt u dat niet met een “slimme thermostaat”.
 • Een “slimme thermostaat” kan NIET de temperatuur van uw vloer regelen.
 • Een “slimme thermostaat” biedt geen oplossing voor het feit, dat wanneer u een gas- of houtkachel gebruikt, het in andere vertrekken koud is.
 • Een “slimme thermostaat” biedt GEEN inzicht in de temperatuur van verschillende ruimten in de woning.
 • Een “slimme thermostaat” biedt in de meeste gevallen GEEN mogelijkheid om andere apparatuur en/of verlichting te schakelen (zonder aanvullende onderdelen) *)
 • Bij veel “slimme thermostaten” moet een abonnement bij een energieleverancier worden afgesloten en betaalt u maandelijks extra voor die thermostaat.
  Wanneer u het contract met die energieleverancier opzegt, stopt de functionaliteit van de thermostaat. *)
 • Zonder smartphone of tablet biedt een “slimme thermostaat” weinig meerwaarde.
  Bovendien zijn de meeste intelligente thermostaten enkel geschikt voor iOS- of Android-apparaten en is er geen APP voor een Windows Phone.
 • Bij de marketingpraatjes over de “slimme thermostaat” wordt veel gebruik gemaakt van holle slogans, zoals “Bespaar minimaal 25% (of meer!) op je energiefactuur!” Energie zult u zeker besparen, maar 25% of zelfs meer is erg hoog gegrepen. O.i. is het meest slimme aan de “slimme thermostaat” de manier hoe ze op de markt gezet worden: de marketing rond die apparaten.
  Velen hebben al lang spijt van die aankoop, omdat er niet wordt gerealiseerd wat beloofd werd in al die mooie praatjes.

*) niet in alle gevallen. 


Met de Heatnet etage- of zoneregelingssystemen kan in een woning eenvoudiger en efficienter de warmtevraag bepaald worden, dan met een centraal gelegen thermostaat, veelal geplaatst in de woonkamer.

Het regelen van de warmte per ruimte, zelfs indien gewenst per smartphone of tablet, biedt een comfortabeler klimaat en is vanzelfsprekend energiezuiniger: waar wel of niet verwarmd hoeft te worden is eenvoudig te regelen.
De huidige thermostaten kunnen meestal niet veel meer dan de CV-ketel bedienen en zijn niet in staat om het door de CV-ketel geproduceerde warme water te leiden naar de ruimte waar warmte gevraagd wordt.
De etage- en zoneregelingssystemen zijn op iedere CV-ketel aan te sluiten.
De CV-ketel wordt “aan” geschakeld als er ergens in de woning een warmtevraag is en weer “uit” geschakeld als dat niet meer nodig is.De CV-ketel blijft niet onnodig branden, zoals bij diverse andere systemen. “Aan” als het nodig is en “Uit” als het niet meer hoeft: logischer en energiezuiniger kan het eigenlijk niet !
De etage- en zoneregelingen zijn tevens geschikt voor stadsverwarming: daar laat de zogenaamd “slimme thermostaat” het praktisch altijd afweten!