Veel gestelde vragen m.b.t. zoneregeling
Zoneregeling is verwarming per kamer. De temperatuur is in iedere kamer afzonderlijk in te stellen. Het is lekker warm daar waar het nodig is. … Het voordeel van zoneregeling is dat de temperatuur gemeten wordt in iedere kamer, in plaats van alleen in de woonkamer.
Met een zoneregelingssysteem maakt u het mogelijk om:
* een constante temperatuur in een bepaald deel van een huis te creëren
* onafhankelijk van externe omstandigheden (zon, regen, sneeuw, wolken, wind)
* Mogelijkheid tot het creëren van verschillende temperaturen in verschillende delen van het huis op verschillende tijdstippen
* Elke zone heeft zijn eigen klimaat.
Het is dus mogelijk om in een aantal ruimten, onafhankelijk van elkaar, de temperatuur te bepalen.
Als het antwoord op ten minste enkele van de volgende vragen “ja” is, dan zal een zoneregelingsysteem voor u mogelijk een optie zijn.
* Hebt uw huis met meerdere etages?
* Hebt u in uw huis een kelder?
* Zijn enkele ruimten in uw huis merkbaar koeler of warmer?
* Hebben ruimten in uw huis een “muffe” lucht?
* Hebt u kamers die eigenlijk weinig of niet worden gebruikt?
* Zijn er in uw gezin familieleden die het warmer of kouder wensen op hun kamer?
* Hebt u een kantoor of praktijkruimte aan huis?
* Maakt u gebruik van bijvoorbeeld een hout- of gaskachel in de ruimte waar u de centrale regeling (kamerthermostaat) hebt hangen ?
De warmteverdeling in een huis wordt beïnvloed door vele statische en dynamische factoren, zoals:
* Wanden plafonds en ramen
* de kwaliteit van de isolatie
* Ligging (bij een kamer gelegen op het zuiden is deze meestal warmer, gelegen op het westen resulteert in een kamer die warm zal zijn in de avond)
Invloeden van buiten af:
* door wolken in de lucht wordt minder zonnestraling geabsorbeerd door de muren en het dak.
* Wind en regen (de warmte is sneller verdwenen)
* Luchtvochtigheid
* De kwaliteit van het leidingwerk.
Elk huis met één enkele thermostaat (meestal opgehangen in de woonkamer) is per definitie niet in balans.
Laten we eens kijken hoe de conventionele (kamer)thermostaat werkt.
De thermostaat reageert op de verandering van de temperatuur op de locatie waar deze is geïnstalleerd. Meestal is de woonkamer of hal ergens in het midden van het huis.
Stel dat bij het verwarmen van de plaats waar de thermostaat hangt de temperatuur stijgt boven de ingestelde temperatuurwaarde (bijvoorbeeld 20 graden C.).
De thermostaat zal dan reageren met het uitschakelen van de CV-ketel (of het sluiten van de centrale klep bij de stadsverwarming)
Er wordt niet meer verwarmd met het gevolg dat de temperatuur in die ruimte langzaam begint te dalen.
Zodra de temperatuur onder de ingestelde waarde daalt, zal de thermostaat de CV-ketel of stadsverwarming waar “aan” schakelen.
Iedere thermostaat reageert niet precies bij de ingestelde waarde, maar bij waarden die net boven of beneden die waarde liggen. De temperatuur zal een beetje boven de ingestelde temperatuur stijgen en iets dalen onder de ingestelde temperatuur. Dit om het constant starten en stoppen van de CV-ketel of stadsverwarming te voorkomen.
Dit noemt men de “hysteresis” (ook differentie)De temperatuur in andere ruimten van de woning reageert totaal anders dan die in de woonkamer, waar dus de centrale regeling hangt.
Zo’n ruimte kan op het zuiden liggen en door inval van de zon kan het daar te warm zijn terwijl het in de woonkamer te koel is.
Is het in de woonkamer voldoende opgewarmd, dan zal de CV-ketel of stadsverwarming geen warm water meer produceren (of doorlaten) naar andere ruimten, waardoor het daar mogelijk sneller afkoelt.
Die situatie wordt nog verergerd als in de woonkamer gebruik wordt gemnaakt van meerdere warmtebronnen, zoals een open haard, hout- of gaskachel.
De ruimte waarin de centrale regeling hangt zal snel op temperatuur komen en boven (of elders in de woning) zal het al snel onbehaaglijk worden.
Dat is ook een bekend verschijnsel bij toepassing van vloerverwarming: in de woonkamer is het behaaglijk, terwijl het elders in de woning al snel te koud wordt.
Dat ligt niet aan de vloerverwarming, maar aan de regeling.
Er zijn een aantal maatregelen die genomen kunnen worden om het probleem van “te warm beneden en te koud boven” te verzachten (zoals weersafhankelijk regelen), maar geen van die maatregelen kan het probleem echt goed voorkomen, zo lang er één punt in de woning is waar de temperatuur wordt gemeten en waarop de CV-ketel of stadsverwarming wordt geregeld.
* Wordt de situatie dan niet verbeterd door een betere isolatie?
Dit kost veel geld. Bovendien kan dit het “probleem” ook verergeren:
In het geval van onvoldoende koeling in een kamer met veel warmte producerende apparatuur, zoals keuken, kantoor aan huis, of een woonkamer met een grote TV ontstaat ook een onevenwichtige situatie.
* Een ventilator?
Hierdoor kan de lucht gelijkmatig worden verdeeld. De verwarmde lucht beïnvloedt de temperatuur op het punt waar de thermostaat is geïnstalleerd, waardoor deze weer vaker schakelt: ernergieverhogend.
* De thermostaat ergens anders hangen?
Als u de temperatuur in de woonkamer wilt regelen, gaat u de thermostaat (de regelaar) toch niet in een andere ruimte hangen? Dit is wel de meest onlogische oplossing die er is!
Geen van deze maatregelen zal het probleem oplossen! Uiteindelijk is het niet mogelijk om het huis in evenwicht te brengen zonder zoneregelingssysteem.
Een zoneregelingssysteem is een systeem waarmee het mogelijk wordt om in diverse ruimten van uw woning, kantoor etc. te temperatuur onafhankelijk te regelen.
De temperatuur in diverse ruimten is dan onafhankelijk van externe omstandigheden, zoals tijd, zon, regen, sneeuw, wolken, wind etc.
Het stelt u in staat om verschillende temperaturen in verschillende delen van het huis, kantoor etc. op verschillende gewenste tijdstippen in te stellen.
In elke zone kan een eigen klimaat worden gecreëerd. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een aantal kamers koeler of warmer dan andere (individuele voorkeuren), en het is ook mogelijk om om verschillende temperaturen in te stellen die afhankelijk zijn van bijvoorbeeld of de ruimte bezet is of niet.
Een “zone” kan bestaan uit:
* Een etage
* een aantal ruimten die u gelijk in temperatuur wilt houden
* een aantal groepen op de verdeler van de vloerverwarming, die u onafhankelijk van elkaar wilt regelen
* Slaapkamers, badkamers, kinderkamers, een kelder, een zolder, etc.
Kortom ruimten die u onafhankelijk van elkaar wilt verwarmen (of juist niet wilt verwarmen)
De warmteverdeling in een woning wordt beïnvloed door vele statische en dynamische factoren, zoals bijvoorbeeld:
* Wanden, plafonds en ramen, de mate van isolatie
* Hoe de ruimten zijn gelegen: een ruimte gelegen op het zuiden is meestal warmer, een kamer gelegen op het westen kan resulteren in een iets warmer ruimte in de avond, een kamer gelegen op het noorden, zal geen invloed hebben van de instraling van de zon.
* De weersgesteldheid. Is het bewolkt: wolken in de lucht maken dat er minder zonnestraling geabsorbeerd door de muren en het dak. Wind en regen kunnen ook van invloed zijn op het klimaat in de woning. De luchtvochtigheid is ook geen onbelangrijke factor.
* De kwaliteit van het leidingwerk in de woning: hoe lopen de leidingen, hoe dik zijn de leidingen (te dunne leidingen zijn er de oorzaak van, dat te weinig warm water in een radiator of vloerverwarming wordt aangevoerd)
Kortom er zijn diverse factoren die van invloed kunnen zijn op de temperatuur in diverse ruimten van uw woning.
Bij het bepalen van het juiste zoneregelingssysteem voor uw situatie zijn volgende punten van belang:
* In welke ruimten (zones: combinatie van ruimten) wilt u de temperatuur onafhankelijk van elkaar regelen?U bepaalt het aantal zones, die onafhankelijk van elkaar geregeld dienen te worden
* HOE wilt u die regeling bedienen?
Met bedrade thermostaten (de thermostaten zijn via draden vanuit alle punten waar ze zijn opgehangen/geplaatst met de CV-ketel verbonden
Met draadloze thermostaten: in een bestaande woning de meest eenvoudige oplossing (de diverse draadloze thermostaten beïnvloeden elkaar niet)
* Moet het zoneregelingssysteem te bedienen zijn via WIFI met uw smartphone of tablet, zodat u op afstand de temperatuur in de diverse ruimten van uw woning/kantoor kunt regelen?
Is het bestaande leidingsysteem geschikt om in diverse zones verdeeld te worden?
Vaak is het bestaande leidingennet zeer onlogisch aangelegd.
In de loop der tijd legt men og allerlei leidingen aan, waardoor zelfs een scheiding boven/beneden al moelijk, maar meestal niet onmogelijk, wordt.
Een schets hoe de leidingen in de woning lopen biedt dan meestal wel inzicht en uitkomst: hoe worden de radiatoren (of vloerverwarming) in de diverse ruimten van warm water voorzien, gezien vanuit de CV-ketel.
Praktisch nooit komt een verdeling beneden/boven voor, dus moeten er kleppen geplaatst worden om het water vanuit de CV-ketel (of stadsverwarming zo te leiden dat het circuleert in een bepaald gedeelte van de verwarmingsinstallatie.
Dat is mogelijk door kleppen te plaatsen, die op afstand bediend (open/sluiten) worden.
* Wat is de verwarmingsbron: de CV-ketel of stadsverwarming?
Met name bij stadsverwarming is de regeling meestal eenvoudiger, dan bij een CV-ketel. Dit omdat de stadsverwarming niet “aan” gezet hoeft te worden: er is altijd warm water met een goede druk en temperatuur aanwezig om de ruimten goed te kunnen verwarmen.
Het “probleem” is alleen dat er maar één centrale klep wordt geschakeld, die bediend wordt door een kamerthermostaat. Die klep sluit dan de totale aanvoer van warm water voor verwarming af, waardoor het elders in de woning te koud kan worden, wanneer de woonkamer op de gewenste temperatuur is.
Door het plaatsen van o.a. een klep(of kleppen) is al snel een verbetering van de situatie te verkrijgen.
Bij de CV-ketel dient, naast het openen of sluiten van een klep (of kleppen) ook de CV-ketel zelf aangestuurd te worden (aan/uit).
Dat maakt de situatie complexer, maar zeker niet onmogelijk!
Weersafhankelijk regelen of regelen met een zogenaamd “slimme” thermostaat levert in dit soort situaties echt niets op (alleen een hoger energieverbruik!)Wij adviseren nooit om zogenaamd “slimme” thermostaten toe te passen! Het enige “slimme” wat er aan een dergelijke thermostaat is, is de marketing om er zoveel mogelijk van te verkopen: ze voegen echt niets toe aan de verbetering van het klimaat in de woning, omdat ze maar één ding doen: de ketel aan/uit zetten !
In zones verdelen van de woning is onmogelijk.
* Wilt u met het zoneregelingssysteem ook nog andere zaken regelen, zoals verlichting, alarm etc.?
Vaak wil men van alles aan elkaar koppelen, maar vraagt u zich af: heeft het zin en wat is de investering?
O.i. heeft het regelen van de verwarming in diverse ruimten weinig te maken met het schakelen van de verlichting……
* Iedere zoneregeling werkt op elke CV-ketel. (op het aan/uit contact)
Echter, niet iedere thermostaat, die nu wordt toegepast is geschikt om in een zoneregelingssysteem opgenomen te worden.
Meestal zijn het thermostaten, die alleen maar geschikt zijn om 24 Volt te schakelen en kunnen ze geen klep van 230 Volt schakelen.
Wij passen daarom alleen maar 230 Volt onderdelen toe. Die spanning in elk huis in elke wand aanwezig is en 24 Volt is nooit standaard in een woning aanwezig, maar moet altijd via adaptertjes “gemaakt” worden. (hetgeen alles vaak complexer en duurder maakt)
Zoneregeling werkt energiebesparend en is geschikt voor systemen aangesloten op een cv-ketel, warmtepomp of stadsverwarming
Zoneregeling kan met sommige cv-ketels en met kleppen in de verwarmingsbuizen. In combinatie met een of meerdere extra thermostaten. Zo houd je 2 of meer ruimtes apart van elkaar op de gewenste temperatuur met 1 cv-ketel. Een zoneregelset vraagt wel om een extra investering.
Met een thermostaat met zoneregeling is het mogelijk om per kamer te verwarmen; de temperatuur is in elke ruimte afzonderlijk in te stellen. U verwarmt daar waar de warmte nodig is en bespaart in de rest van uw woning veel energie. Geniet van alle voordelen van een thermostaat met zoneregeling.
Wanneer de instellingen van de thermostaat bepalen dat het tijd is om de kamer te verwarmen, stuurt deze een elektrisch signaal naar een zoneventiel om de stroom van heet water naar deze zone te openen.
Sommige zonekleppen bevatten extra eindschakelaars om te bepalen of de klep volledig open of gesloten is.
Zoneklep wordt ook wel: 2-weg-klep genoemd
Met een 2-wegklep is het mogelijk om een deel van de installatie met een externe thermostaat af te sluiten of juist te openen, onafhankelijk van de centrale thermostaat. Met een 3-wegklep kan het cv water naar de radiatoren worden gestuurd of naar een warm waterwisselaar, tapspiraal of boiler.
Een extra electrische klep heeft alleen zin als je bij uitgeschakelde pomp van de verdeler GEEN circulatie over de verdeler wil van de CV pomp. Dat kan nuttig zijn in het voor- en naseizoen als je alleen met nog aanwezige radiatoren wil verwarmen.
In principe is elke cv-ketel geschikt voor zoneregeling.
Let wel op met andere verwarmingsbronnen zoals heteluchtverwarming of warmtepompen. Het is wel belangrijk om te weten of je een aan/uit of modulerend systeem nodig hebt. Aan/uit is altijd geschikt, modulerend is afhankelijk van de ketel
Zijn radiatoren te combineren met vloerverwarming? Het antwoord is bijzonder eenvoudig: ja! In feite is vloerverwarming en radiatoren combineren zelfs de beste manier om je woning te verwarmen.
Voorbeeld: aan/uit thermostaat: lichtschakelaar
De thermostaat kan alleen ‘aan’ en ‘uit’. Als de temperatuur in de kamer kouder is dan de ingestelde temperatuur, dan schakelt de thermostaat op ‘aan’. Op dat moment gaat de cv-ketel branden. … Als de gewenste temperatuur bereikt is, schakelt de thermostaat je cv-ketel uit.
OpenTherm (OT) is de meest toegepaste manier van communiceren tussen de thermostaat en de CV-ketel. Dit protocol zorgt er voor dat de ketel gaat moduleren (gelijkmatig verwarmen) op basis van de huidige en de gewenste temperatuur door het brander-niveau aan te passen.
Vloerverwarming is energie zuiniger dan verwarming met radiatoren. Dat zit zo: een radiator moet het water van de ketel verwarmen tot 90°C. Daarna wordt het rondgepompt in de radiatoren.
Vloerverwarming is ook een stuk minder energiezuinig wanneer het niet op een optimale vloer wordt gebruikt.
Met een ruimte regelsysteem heeft u de mogelijkheid alle radiatoren in huis vanuit één centraal punt te regelen. … U regelt heel simpel in welke vertrekken van uw woning de verwarming wel al dan niet aan moet staan
Je stelt de thermostaat op een temperatuur die jij wenst. De cv ketel warmt het water op tot een gewenste temperatuur. De pomp van de vloerverwarming pompt het water rond. De verdeler (van de vloerverwarming) zorgt ervoor dat het water gelijkmatig wordt verdeeld.