MESH

Wat is een mesh netwerk?

In de meeste moderne (thuis)netwerken zijn de onderdelen (thermostaten en andere onderdelen die deel uitmaken van het netwerk) onderling verbonden in een ster opstelling, waarbij ieder onderdeel direct verbonden is met een centrale switch, hub of server.

Voorbeeld van een ster-netwerk

Deze configuraties kosten weinig en zijn over het algemeen betrouwbaar. Bij een dergelijk netwerk is het wel zo, dat een verbroken verbinding een onderdeel binnen het netwerk kan isoleren. Vaak wordt dit dan opgelost door een “repeater” (signaalversterker) binnen het netwerk te plaatsen, waardoor een onderdeel wat te ver van de centrale bediening (of hub of server) af ligt, weer verbonden kan worden.

MESH netwerk

Een mesh netwerk is een nieuw soort opstelling, waarbij ieder onderdeel is verbonden met tenminste twee andere onderdelen binnen het netwerk. (soms zelfs met alle andere netwerk-nodes; dan spreken we van ‘fully connected’). Dat betekent meer bekabeling (of meer draadloze apparatuur) en een hogere overhead, maar het leidt ook tot een netwerk dat zichzelf automatisch herstelt als ergens een verbinding verbroken wordt, zodat de services op alle nodes gewoon blijven doordraaien.

Voorbeeld van een MESH netwerk

Betrouwbaar

Het sterke punt van mesh-netwerken is dan ook de betrouwbaarheid. Een mesh-netwerk kent ook geen stand-alone routers; in plaats daarvan functioneren alle nodes als routers voor elkaar. De data reist van node naar node in een proces dat ‘hoppen’ wordt genoemd.

Het eerste en beste voorbeeld van een mesh netwerk is het internet. Informatie die over het net reist wordt voortdurend doorgestuurd van de ene router naar de volgende tot het zijn bestemming bereikt. Het internet wordt vaak voorgesteld als een wolk (de “cloud”), omdat er in principe miljarden routes zijn die een signaal kan volgen; vooraf is het vrijwel onmogelijk te voorspellen welke route het uiteindelijk wordt.

Draadloos

Draadloze netwerken zijn ideaal om ingericht te worden als mesh, omdat dat snel en ad-hoc is uit te rollen. Draadloze mesh nodes zijn kleine radiozenders die functioneren als draadloze routers en gebruikmaken van bestaande wifi-standaarden (802.11a, b, g en n).

Ook een draadloos mesh netwerk heeft een vast toegangspunt nodig om het internet op te komen. Die verbinding wordt de backhaul genoemd. Kleine draadloze netwerken kunnen zonder speciale configuratie overweg met de backhaul. Bij grotere mesh netwerken, zoals netwerken die voor steden of grotere ondernemingen worden gebruikt, moeten bepaalde nodes worden aangewezen als specifieke backhaul nodes. De overige nodes sturen dan alle uitgaande informatie naar een backhaul node, die het vervolgens zonder extra hops naar het access point en het internet stuurt.

Voor- en nadelen van een mesh netwerk

  • Ze herstellen zichzelf: als een van de aangesloten onderdelen uitvalt, neemt een ander zijn netwerktaken over.
  • Ze zijn zeer geschikt voor plaatsen waar geen Ethernet-verbindingen beschikbaar zijn, zoals in de buitenlucht, in warenhuizen en transportomgevingen.
  • Ze zijn ideaal in omgevingen waar het draadloze signaal niet overal vrij beschikbaar is of hier en daar wordt geblokkeerd.
  • Het netwerk wordt niet alleen groter, maar ook sneller naarmate er meer nodes worden toegevoegd.
  • LANs worden er sneller van omdat lokale data niet eerst via een centrale server hoeven te lopen.

Nadelen

Bron: gedeeltelijk Computerworld